Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ) стои зад писмата бомби, пратени

...
Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ) стои зад писмата бомби, пратени
Коментари Харесай

Руското разузнаване стои зад писмата бомби в Испания

Главното разследващо ръководство на Русия (ГРУ) стои зад писмата бомби, пратени до украинското посолство в Мадрид и други обекти в Испания в края на предходната година, твърди „ Ню Йорк Таймс “.

Според изданието - от ГРУ са наредили на свои сътрудници от основана в Русия група, възхваляваща превъзходството на бялата раса, да извършат акцията. Най-значимите цели в нея бяха испанският министър председател Педро Санчес, министърът на защитата Маргарита Роблес и задгранични дипломати.

Информацията на НЙТ се базира на американски и европейски публични лица. Испанските и задграничните следователи към момента ревизират кой е изпратил шестте писма бомби в края на ноември и началото на декември.

Припомняме, че първо пощенски плик се взриви в посолството на Украйна в Мадрид, като един човек – помощник на дипломатическата задача – пострада и беше настанен в болница. После писмо с взривно вещество бе изпратено до сателитен център на Европейски Съюз в Торехон де Ардос, който дава информация на Киев, до оръжейната компания Instalaza в Сарагоса, която доставя Украйна с ракетни установки C90, а най-после сходен плик се озова в посолството на Съединени американски щати в Мадрид. След като серията от писма бомби бе разкрита, министър председателят Педро Санчес разкри, че още преди този момент – на 24 ноември – е получил подобен плик. Това важеше и за министъра на защитата Роблес.

През последните седмици проверяващите се концентрират върху Руското имперско движение - радикална група, която има членове и сътрудници в цяла Европа и центрове за образование от боен вид в Санкт Петербург, споделят източниците на NYT. Смята се, че групата, която е оповестена за световна терористична организация от Държавния департамент на Съединени американски щати, има връзки с съветските разследващи служби. Важни членове на групировката са били в Испания, а полицията там е проследила връзките ѝ с крайнодесни испански организации.

Американски чиновници настояват, че съветските офицери, които са управлявали акцията, наподобява са имали желание да държат европейските държавни управления неподготвени и може би тестват прокси групи, ако Москва реши да ескалира спора. Очевидната цел на акцията е била да се алармира, че Русия и нейните пълномощници могат да извършат терористични удари в цяла Европа, в това число в столиците на страните членки на НАТО. Испания е член на Алианса и дава военна и филантропична помощ на Украйна, както и дипломатическа поддръжка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР